Cyprus
Cyprus kent al 4000 jaar wijnbouw: veel eerder dan Italië, om nog maar te zwijgen van Frankrijk en de rest van West-Europa. De moderne wijngeschiedenis van het land begint vooral na de grote phylloxera-ramp van de 19e eeuw. Cyprus bleef gespaard voor de grote druifluisaanval en kon zijn exporten aan het begin van de twintigste eeuw stevig opvoeren. In recente jaren is de Cypriotische wijnbouw grondig aangepakt en wordt er inmiddels vroeg geoogst, gevinifieerd in roestvrijstalen cuves onder temperatuurcontrole en worden de nieuwste wijnproductietechnieken toegepast. Op de zonovergoten zuidelijke hellingen van het Troodos-gebergte, kronkelend tussen Limassol en Pafos en bedekt met wijngaarden, zijn meer dan 50 charmante wijnmakerijen te vinden. Eén hiervan is Vlassides Winery, de absolute top van Cyprus.
De wijnen van dit huis van wijnmaker Sophocles Vlassides zijn uitsluitend te koop in de betere restaurants op Cyprus. Wijnhandelaren heeft hij eigenlijk niet nodig om zijn wijn aan de man te brengen. Exporteren is ook geen must aangezien de inlandse productie voor slechts 30% van de totale wijnconsumptie op het eiland kan voldoen. Na ons bezoek waren we dus erg verheugd dat we een pallet Shiraz mochten kopen. Als men in eerste instantie over Cyprus en wijn nadenkt dan ben je toch een beetje sceptisch….. maar Sophocles weet je eenvoudig te overtuigen. Op zijn wijngaarden op 800 tot 1000 meter hoogte wijst hij quasi nonchalant in de richting van het Oosten en zegt hij; "100 kilometer oostwaarts ligt de Bekaa Vallei waar Chateau Musar wordt gemaakt" wat hij je duidelijk probeert te maken: Wat zij kunnen kunnen wij ook!
Dan maar proeven met een adembenemend uitzicht over de Middenlandse Zee op deze hypermoderne winery. Voor ons stak de Shiraz er met kop en schouder bovenuit, eentje van een stevig kaliber, mooi van neus met de voor Syrah kenmerkende viooltjes maar wel wat dikker en ietwat Jammie zoals de Australiërs dat zo goed kunnen, aangevuld met terroir (meer Europees ), een mooi compromis dus!
De man achter de wijn
Sophocles Vlassides is geboren in 1971. Hij is afgestudeerd in de chemische technologie aan het Imperial College (Londen) in 1995. Bij zijn terugkeer naar Cyprus werkte hij een jaar voor één van de grootste wijnbedrijven van Cyprus. Het jaar daarop verliet hij Cyprus om naar Californië af te reizen en haalde daar aan de Universiteit van Californië zijn master in Oenologie. Uiteindelijk keer hij weer terug naar het dorp Koilani op Cyprus, gelegen in de zuidelijke regio van het Troodos gebergte en in een regio die bekend is om haar wijngaarden. Hier nam hij de wijngaarden van zijn grootouders over en begon hij met het aanplanten van voornamelijk internationale druivenrassen.
- Vlassides Winery, Shiraz, Lemessos
te koop in de betere restaurants op Cyprus. Wijnhandelaren heeft hij eigenlijk niet nodig om zijn wijn aan de man te brengen. Exporteren is ook geen must aangezien de inlandse productie voor slechts 30% van de totale…
€ 17,95