Navigatie

E61 Zetgroep

- Wat is dat nou die E61 zetgroep/machine: E61 groep staat voor de verchroomde messing zetgroep die zo duidelijk bij de machines aan de voorkant te zien is. De groep met een Eclips bediening is in 1961 ontwikkeld door Faema, vandaar de naam E61. Het is de revolutie geweest op het gebied van professionele espressomachines en in de meeste moderne espressomachines wordt deze groep nog steeds gebruikt. Voorbeelden van merken met deze zetgroep: Faema, ECM, Rocket, Vibiemme, Isomac, Bezzera, Expobar, SanRemo, Wega en vele andere. 

Hieronder ziet u een exploded view van de E61 zegroep:

- Hoe ontkalk ik mijn E61 machine: Afhankelijk van het type boiler; er zijn 3 verschillende typen: een enkele boiler, een enkele boiler met warmtewisselaar (HX, Heat Exchanger) of een dubbele boiler. Bij de enkele boiler hoeft u slechts deze te ontkalken. Bij de HX boiler moet zowel het koffie gedeelte als het thee/stoom gedeelte separaat ontkalkt worden (zie hieronder). Bij de dubbele boiler moeten beide boilers ontkalkt worden. Hoe te ontkalken vindt u op de verpakking van het ontkalkingsmiddel en in de handleiding van uw machine.

Het ontkalken van de HX boiler: Onze ervaring is dat professioneel ontkalkingsmiddel het beste werkt voor de E61 zetgroep en boiler. Zorg eerst dat de boiler leeg is. Doe dit door de machine helemaal op te laten warmen en vervolgens de machine uit te schakelen. Laat hierna het kokende water uit de heetwaterkraan lopen totdat er niets meer uit komt.

Los het poeder op lauw water in de verhouding zoals beschreven op de verpakking. Vul hiermee het reservoir. Schakel de machine weer in zodat de boiler gevuld wordt. Als de boiler vol is laat je vervolgens water door de koffiegroep lopen zodat hier ook water met ontkalkingsmiddel in komt. Laat de machine warm worden en zet hem vervolgens uit en laat hem een 3 uur staan.

Spoel het reservoir om, zet de machine na een uur of 3 weer aan en laat de machine warm worden. Spoel de koffie groep goed door meett water. Als de boiler op temperatuur is zet u de machine weer uit en laat al het kokende water er uitstromen. Herhaal dit totdat het water niet meer ruikt/smaakt naar ontkalkingsmiddel (gemiddeld 3x spoelen).

Het onderhouden van de E61 zetgroep: Naast het blindfilteren dient de zetgroep ook af en toe eens geheel gereinigd te worden. Hierbij wordt vastzittend vuil verwijderd en kunnen versleten onderdelen vervangen worden. In het onderstaande filmpje laten we u zien hoe u de zetgroep demonteerd:

In het volgende filmpje laten we zien hoe wij een revisieset plaatsen in de E61 zetgroep:

- Smeren van de E61 zetgroep: Gebruik voor het smeren van de rubbers in de bediening van de zetgroep en de in de stoom/waterkraan een vet op basis van vaseline of siliconen dat bestand is tegen hoge temperaturen. Gewone vaseline verbrand/smelt weg. We hebben een speciale portie verpakking.

- Welke dikte groepring / pistonring? De dikte van de groepringen die u nodig heeft hangt af van de slijtage aan uw machine. Standaard gaat er een 8mm ring in de groep, naarmate de groep/filterdrager iets uitslijt kan er een dikkere ring in de groep gezet worden zodat de filterdrager wat minder ver naar rechts bewogen kan worden. Ook kan er een papieren vulring van 0,5 mm toegevoegd worden. Een handige oplossing, ook om even te kijken of het verschil maakt.

- Mijn zetgroep heeft niet de juiste temperatuur: De juiste temperatuur van de zetgroep is van het allergrootste belang voor uw espresso. De juiste temperatuur ziet u het beste aan de kleur van de crema (mits espressokoffie, de juiste maalgraad en dosering!) Wordt de crema te licht van kleur, dan is de temperatuur te laag. Wordt de crema heel donker of verdwijnt deze zelfs, dan wordt de machine te warm.

Wordt de machine te koud? De druk in de boiler zou dan omhoog gebracht kunnen worden. Bij een HX machine schroeft u de druk van de pressostaat omhoog. Let op niet te hoog, de overdruk beveiliging zou in werking kunnen komen met stoom uitgifte aan de bovenzijde van de boiler tot gevolg! Kijk goed op de manometer van uw machine, ga niet in het rood. Kalk wil ook wel eens de oorzaak zijn, ontkalk uw espressomachine.

Wordt de machine te warm? Er kunnen een aantal oorzaken zijn. De druk van de boiler (en dus de temperatuur) kan te hoog zijn, schroef de druk op de pressostaat naar beneden. Als de druk te laag wordt maar de zetgroep nog te heet is kan de thermische opwarming in de zetgroep geknepen worden door een stuw in de bovenste leiding van de boiler naar zetgroep te zetten.
De zetgroep kan ook de heet worden als het bovenste ventiel niet goed sluit, er komt dan ook een klein beetje stoom uit zetgroep als de machine op bedrijfstemperatuur is. Een ander kenmerk hiervan is dat het even duurt voordat er water uit de groep komt als de groep in werking wordt gesteld. Vervang het complete ventiel of het ventiel rubber.

- Blindfilteren / backflushen

We krijgen veel machines binnen waarbij de zetgroep zeer vies is, een teken dat er niet geblindfilterd wordt. Blindfilteren, ook vaak backflushen genoemd, zorgt ervoor dat door de druk van het water de kanalen in de zetgroep ook gereinigd worden. Voor thuis is 2 a 3 keer per week voldoende en gebruik 1 keer per 2 weken groepenreiniger  (klein theelepelje is voldoende) om alle koffieresten op te lossen. Voor horecagebruik dagelijks blindfilteren met water en 2 keer per week met groepenreiniger. In het onderstaande filmpje laten we u zien hoe u uw E61 machine het beste kunt blindfilteren:

 

© 2014 - 2017 D.R. Trading B.V. Webshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel