Koffiemolen
De koffiemolen is eigenlijk net zo belangrijk als uw espressomachine zelf. Bij de aanschaf van een koffiemolen moet u er rekening mee houden dat dit een flinke investering kan zijn, goedkoop is namelijk vaak duurkoop. De goedkopere koffiemolentjes bij bekende huishoudelijke winkels zijn niet gemaakt om een espressomaling te geven, maar zijn geschikt voor filterkoffie. Belangrijk voor espressomaling is dat de molen fijn genoeg kan malen en dat de maling consistent is om "channeling" te voorkomen. Onze "instap" koffiemolen is daarom de Demoka M203.
- Vlakke of conische maalschijven
Deze vraag wordt ons vaak gesteld omdat er vaak gezegd wordt dat
conische schijven beter zijn, dit advies kunt u voor een
koffiemolen voor thuis naast u neer leggen. Conische schijven in
een espressomachine voor thuisgebruik worden vaak gebruikt in de
goedkopere molentjes, omdat de fabrikant dan een motor met een
lager vermogen kan gebruiken, dus een goed koper molentje kan
maken. Er zijn veel molens verkrijgbaar met hetzelfde 38mm conische
maalwerk (Ascaso, Pavoni, Nemox, ea). Dit zijn echt
instapmolentjes, de prijs is scherp en de molen kan een
espressomaling geven. De consistentie is echter wat minder, evenals
de snelheid en ze maken veel herrie.
Wilt u een betere kwaliteit koffiemolen dan zult u uitkomen bij een koffiemolen met vlakke maalschijven. Deze zijn van gehard staal en het verschil tussen de verschillende molens zit hem vooral in de diameter van de maalschijven, in de regel hoe groter de diamater, hoe sneller de molen is. Het toerental tussen de verschillende molens verschilt niet veel. Immers, als de molens te snel zouden draaien zou de koffie al kunnen verbranden door de wrijvingswarmte tijdens het malen.
- Grind on demand of een bunkermolen
Ons advies zal altijd zijn een grind on demand molen aan te
schaffen, deze maalt de koffie altijd vers en deponeerd deze direct
in de filterdrager. De zogenaamde bunkermolens malen de koffie in
de bunker voorop de molen, dit is eigenlijk een ouderwetse techniek
en wij vinden dat een specialist deze ook niet meer in zijn
assortiment mag aanbieden. Het nadeel is dat de koffie hierin
altijd oud wordt en de hoeveelheid erg lastig af te stellen is cq.
constant te houden is.
Bij een grind on demand molen kunt u kiezen voor een handbediende molen, hierbij activeerd u de molen door de filterdrager tegen een schakelaar te duwen en trekt u deze weer terug wanneer u vindt dat er genoeg koffie in de filterdrager zit. Hierbij is het uiteraard lastiger om een constante hoeveelheid koffie te malen. De andere optie is een molen met een gedoseerde uitgave, dit kan zijn een een simpele timer, tot een volledige digitale koffiemolem. Het voordeel hiervan is dat wanneer de molen eenmaal is ingesteld, u een redelijk constante hoeveelheid koffie krijgt. Let op, de dosering is altijd op basis van tijd, dus de hoeveelheid zal nooit 100% constant worden op de 10de gram.
- Een espressomachine met ingebouwde
koffiemolen
Er zijn een aantal merken die een koffiemachine met een ingebouwde
koffiemolen aanbieden (oa QuickMill en Pavoni) Zeker bij de
QuickMill heeft u hierbij een goede machine en koffiemolen in 1,
waarbij deze minder ruimte op uw aanrecht inneemt. Ook is
het voordeliger dan beiden los aan te schaffen. Beide
componenten zijn van hoge kwaliteit en eventueel te repareren in de
toekomst.
Pavoni heeft een standaard 38mm conische molen ingebouwd, zoals
eerder geschreven instapmolen, ook deze kan gemakkelijk gerepareerd
worden. Zo hoeft u bij beide merken niet de hele machine weg te
gooien mocht er ooit een defect zijn.
- Onderhoud van een koffiemolen
Koffiemolens moeten minimaal eens per 6 maanden gereinigd
worden, doe dit door de molen uit elkaar te halen. Bij de meeste
molens is het bovenste gedeelte eruit te draaien. Reinig alles met
een borstel en stofzuiger (pas op voor losse onderdelen). Maak
ook het bonenreservoir goed schoon met warm water. Maalschijven
gaan bij goed onderhoud erg lang mee. U kunt met een vinger voelen
of er geen braampjes op de schijven zitten. Steentjes en andere
rommel door de koffie kunnen de schijven beschadigen. Zorg bij uw
koffiemolen altijd dat de toevoer van het reservoir naar het
maalwerk goed schoon gemaakt wordt, hier hoopt zich namelijk veel
vuil op. Raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing van
uw koffiemolen!
Voor het reinigen van de maalschijven kunt u ook
Puly koffiemolen reiniger gebruiken, dan hoeft u de koffiemolen
minder vaak geheel te demonteren en opnieuw in te stellen.
LET OP: Er mag nooit water in uw koffiemolen komen, de stalen maalschijven zullen gaan roesten!
- Koffiemolen afstellen
Het resultaat van uw espresso hangt natuurlijk compleet af van
een correct en nauwkeurig afgestelde koffiemolen. Hiervoor is het
belangrijk kennis te nemen van een aantal basisregels voor een
Italiaanse espresso: 7 gram per kopje, 25 seconden doorlooptijd,
30 ml koffie. Deze worden bepaald door de volgende
waarden:
- Maalgraad: Deze moet fijn
genoeg zijn: grover dan cacaopoeder en weer fijner dan
filterkoffie. Hoe fijner hoe sterker de espresso en hoe minder
water er zal doorlopen in 25 seconden, grovere maling zal meer
water doorlaten in 25 seconden en een minder sterke lungo als
resultaat geven.
- Dosering (optioneel): Deze bepaalt hoe lang de molen
moet malen en is dus eigenlijk een timer. Maalt u fijner,
dan moet de timing omhoog (molen maalt minder koffie per seconde),
gaat u grover malen dan kan de timing omlaag.
Meten = weten, dus weeg de hoeveelheid maling voordat je de filterdrager in de machine doet en time vervolgens doorlooptijd in glaasjes met maatverdeling, handig hierbij is onze afstelset!
Werk bij het afstellen van de koffiemolen enkel met de dubbele filter. Loopt de koffie met de juiste hoeveelheid naar uw smaak te snel door dan moet de molen iets fijner gezet worden, doe dit altijd in hele kleine stapjes en gooi de eerste maling weg. Focus eerst op de maling en zorg dat je handmatig het aantal grammen daarbij juist hebt. Als de maling goed is ga je bepalen op welke stand de dosering moet om met die maalgraad de juiste hoeveelheid te krijgen.
In het onderstaande filmpje laten we u zien hoe u de molen van een QuickMill af kunt stellen, maar de principes zijn gelijk voor andere merken.
- Maalschijven vervangen
De maalschijven van uw koffiemolen zijn aan slijtage onderhevig,
afhankelijk van de kwalteit van de schijven en de koffie die u
gebruikt zullen deze naar verloop van tijd vervangen moeten worden.
Versleten maalschijven kunt u zien aan het loopvlak van de
schijven, deze hebben dan afgeronde kartels of zelfs deuken of
gaten. U kunt het ook merken aan de koffie, deze loopt
onregelmating of als deze een verbrande bittere smaak heeft ondanks
een schone espressomachine dan zullen de schijven versleten zijn.
Ook gaat de maaltijd omhoog en neemt de inconsistentie van de
maling toe.
Het vervangen van de maalschijven is voor de meeste molens geen
hele ingewikkelde klus, zorg altijd dat u de stekker uit het
stopcontact heeft zodat u nooit uw vingers kunt beschadigen. Maak
ook altijd de schroeven geheel vrij van koffie voordat u er een
schroevendraaier in plaatst, er is anders grote kans dat u de
kopjes kapot draait. Om er zeker van te zijn dat u bij ons de
juiste maalschijven besteld controleerd u het merk en type
koffiemolen. Voor de zekerheid hebben wij de afmetingen erbij
vermeld. Staat u molen er niet tussen? Stuur ons dan een mailje, we
kunnen veel maalschijven nog krijgen.
- Maalgraad wordt niet fijn genoeg
Dat kan een aantal oorzaken hebben, uiteraard de hiervoor
beschreven versleten maalschijven, maar we zien echter vaak andere
oorzaken. Zo kan het zijn dat er koffie in het draad zit waardoor
het niet mogelijk is deze geheel in te draaien. In dat geval zou
reiningen de oplossing moeten zijn. Maar wat we ook vaak zien is
dat er oude koffie gebruikt wordt, zeker nadat een machine ter
reparatie is geweest of een poosje niet is gebruikt. In dat geval
is het nog makkelijker; open een verse zak bonen.