Navigatie

ESE Servings

Over ESE servings krijgen we veel vragen en er zijn ook veel misvattingen over dit mooie systeem, hierbij een aantal feiten en pluspunten over ESE servings.

- ESE serving, Pod, Cialde, Pad. Er worden diverse benamingen gebruikt voor dit "convenience" systeem, wij verkiezen servings te gebruiken. Alle servings hebben een standaard maat en er zijn dus vele merken beschikbaar en te gebruiken in uw machine. Het systeem is in de jaren '60 van de vorige eeuw ontwikkeld door dr Illy zelf, een van de grootste en succesvolste vernieuwers in de koffiewereld van de 20ste eeuw. De kinderen van dr Illy zijn helaas minder visionair en hebben de laatste jaren nogal wat zitten switchen tussen verschillende convenience systemen.

- Een serving bevat 7 gram koffie van de juiste maalgraad en op de juiste druk aangedrukt. De meeste servings worden in een monopack aangeboden, de beschermende atmosfeer zorgt dat u altijd een verse espresso hebt.
De druk en de temperatuur van de machine zorgen ervoor dat u een espresso krijgt die het dichtst bij de smaak komt die u van de koffie uit Italie gewend bent. Ook is de crema bij dit systeem echt een emulsie tussen de olieen en het water.
Het papier waarin de serving zit geeft geen smaakjes af, het houd wel wat vetten vast uit de koffie. Deze vetten zijn niet goed het cholesterol, dus dat scheelt weer!

- Er zijn verschillende ESE zeefjes verkrijgbaar, onder ander het aantal gaatjes en de diameter van de gaatjes zorgt voor een andere doorloop van de koffie:  
#0 (Ristretto)
#1 (Espresso klein)
#2 (Espresso groot)
#4 (Lungo) 
Wij vinden het resultaat met JollyCaffè het beste met zeefje #1. Aangezien de maalgraad van de koffie uiteindelijk de voornaamste variabele is wat betreft doorloop tijd, maken de zeefje niet een enorm verschil in volume. Daarom hebben wij voor de grotere kopjes koffie een speciale serving laten maken met een grover gemalen koffie: JollyCaffè Lungo. Zo hoef je geen zeefjes meer te wisselen. De lungo kan ook gewoon met zeefje #1 of #2 bereid worden. 

- We krijgen zeer veel machines in onze werkplaats binnen voor gemalen koffie die zo smerig zijn dat we verbaasd zijn dat mensen de koffie hier nog uit lusten. Een van de grootste voordelen van servings is dat de koffie in de papieren filter blijft en niet in de machine achter blijft. Minder schoonmaken en dus ook geen nare smaakjes aan uw vers gezette espresso.

- De fabricagekosten van de servings maken dat de prijs per kopje hoger is dan van standaard gemalen koffie, prijzen zijn vergelijkbaar met andere convenience systemen. Er is echter geen 'waste' en ook geen molen nodig. Ook het onderhoud van de machine is voordeliger.

- Van de verschillende conveniece systemen die er bestaan is de ESE serving het minst belastend voor het milieu. Anders dan met bijvoorbeeld een aluminium of zwaar éénkops-verpakkingen is de serving niet extra belastend voor het milieu. Een serving heeft niet meer dan 0,2 gram biologisch afbreekbaar filter papier. Je gooit ook niet meer koffie weg dan strikt noodzakelijk. De filter met koffie kan dus gewoon in de groenbak.
Het materiaal van de mono-verpakking is zo dun mogelijk gemaakt, het uiteindelijke volume is dus beperkt.

- De grootste misvatting is dat de smaak van de koffie niet optimaal is, wellicht een verkeerde vergelijking met het pad systeem van Nederlands grootste koffiebrander. Laat u niets wijs maken: het zijn 2 compleet verschillende systemen! Met de servings maakt u altijd een constante hoge kwaliteit koffie, terwijl met gemalen koffie het resultaat van zeer veel factoren afhankelijk is en dus erg kan fluctureren!

- Servings zijn de ideale oplossing voor de horeca, in Spanje en Italie kan men dit systeem dan ook overal in de horeca vinden. Medewerkers hebben minder training en vaardigheden nodig, want ook de duurste systemen zijn geen garantie voor een goede espresso! Daarnaast is de aanschafprijs van de serving machine lager dan die van enkel een goede molen.

Wanneer u voor gebruik van serings kiest kunt u tevens zowel lungo/koffie als espresso serveren, bij een machine voor gemalen koffie heeft u hier maar liefst 2 molens voor nodig! Ook hoeft u niet te investeren in een uitklopbak, tampers etc.

Onderhoud is zeer voordelig (minimaal € 150,- per jaar minder) en het stroomverbruik is heel veel lager omdat de machine s'avonds uit kan (55% minder dan een normale 2 groeps espressomachine, dat is ruim € 500,- per jaar minder!) De jaarlijkse afschrijving is in de meeste gevallen zo € 750,- minder.
De kostprijs van de serving ligt zo'n € 0,08 tot € 0,10 hoger dan wanneer u zelf bonen maalt.

Is het gemiddelde aantal koppen koffie dat u dagelijks verkoop niet hoger dan 30 stuks? Met servings kiest u voor een voordeliger en vooral beter alternatief.

Informeer naar onze mogelijkheden en we rekenen het u graag voor!

© 2014 - 2017 D.R. Trading B.V. Webshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel