Technische vragen
Belangrijke informatie voor het zelf repareren van uw espressomachine:
- Wees voorzichtig en gebruik uw gezond verstand: we werken met stroom (220 volt!!!) en hitte (+100graden!!!)
- Zorg dat de machine goed afgekoeld is en haal altijd de stekker uit het stopcontact.
- Goed gereedschap is heel belangrijk, goed passende kwaliteitssleutels en schroevendraaiers voorkomen een hoop schade!
- Bent u niet zeker van uw zaak, stop dan en breng de machine bij ons langs of vraag een andere professional om hulp.
- D.R. Trading is niet verantwoordelijk voor welke schade dan ook welke onstaat tijdens het zelf knustelen aan uw machine.
Voor een aantal veel voorkomende merken of typen machine hebben we een uitgebreide gespecialiseerde tips en trucs pagina, klik op van de links hieronder of kijk in het menu tips en trucs onderaan elke pagina:
- Tips & Trucs QuickMill
- Tips & Trucs voor E61 espressomachines
- Tips & Trucs voor Ascaso
- Tips & Trucs voor Vibiemme
- Tips & Trucs Lelit
- Tips & Trucs voor La Piccola
- Tips & Trucs voor Faema E61
- Tips & Trucs voor koffiemolens
- Barista Tips & Trucs
- ESE servings Tips & Trucs
Algemene tips en trucs:
Schoonmaken: Reinigen van uw espressomachine is misschien wel het belangrijkste van uw hele koffiebeleving. Oude koffieresten geven een vieze smaak aan uw vers gezette espresso. Ook de levensduur van uw machine wordt verkort door de aantasting van koffie aan de materialen van uw machine. Machines met een driewegventiel (Rancilio, Ascaso Professional o.a.) of E61 zetgroep dienen regelmatig geblindfilterd te worden, zie hier voor de E61 instructies. Raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing van uw espressomachine of bekijk onze specifieke instructies per machine.
- Ontkalken: Ontkalken van de machine dient uiteraard zo nu en dan te gebeuren. Dit is afhankelijk van het type verwarmingsbron (boiler, warmtewisselaar of thermoblock) en van de hardheid van het water in uw woonplaats. Voor de meeste machines is 1 a 2 keer per jaar voldoende. Gebruik een middel dat speciaal voor espressomachines gemaakt is, geen schoonmaakazijn. Kijk bij de beschrijving per merk voor gespecificeerde instructies. Het gebruik van een kalkfilter aan de aanzuigslang wordt aanbevolen. Wissel deze eens per 3 maanden, als het water heel hard is in uw woonplaats vaker. Raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing van uw espressomachine of bekijk onze specifieke instructies per machine.
- Temperatuur: De juiste temperatuur van de zetgroep is van het allergrootste belang voor uw espresso. De juiste temperatuur ziet u het beste aan de kleur van de crema (mits espressokoffie, de juiste maalgraad en dosering!) Wordt de crema te licht van kleur, dan is de temperatuur te laag. Wordt de crema heel donker of verdwijnt deze zelfs, dan wordt de machine te heet. De temperatuur meten met een thermometer geeft in de regel een andere uitkomst (meestal veel lager), er is veel warmteverlies in de uitstroom en in het kopje. Dit is dan ook niet de beste manier om de temperatuur te testen.
De manier waarop water uit de zetgroep (zonder filterdrager) komt is wel een goede visuele manier om te kijken of de temperatuur in de goede richting komt. Met het eerste water moet namelijk wat stoom/damp meekomen, het eerste water moet tussen de 90 en 100 graden zijn. Deze stoom moet snel afnemen.
Bij machines met een warmtewisselaar kan de druk omhoog of omlaag gebracht worden (zie E61 instructie). Kalk kan zorgen voor een te lage temperatuur. Bij machines met thermostaten zijn veel verschillende temperaturen te krijgen, leuk om eens mee te spelen!
- Nieuw element monteren: Monteert u een nieuw element in uw boiler? Onafhankelijk van het merk, zorg dat u eerst de boiler vult voordat u de draden van het element aansluit. Laat dus 1 of 2 polen van het element los en laat de boiler vullen door de machine zelf (machine met controlbox) of bij een doorstroomboiler door de koffiepomp aan te zetten en te laten pompen totdat er water uit de groep komt. Het element moet eerst volledig in het water staan voordat deze verhit, anders zal deze doorbranden.
- Gasdraad: In espressomachines wordt veel gebruik gemaakt van BSP gasdraad, dit is een speciale draad met een op het eerste idee wat gekke maatvoering. Zet verbindingen met gasdraad altijd vast met een teflontape/gastape of een locktide om lekkage te voorkomen. Maak het draad altijd eerst goed schoon.
M: staat voor "Male", de mannelijke zijde.
F: staat voor "Female", de vrouwelijke zijde (ja zo plat is het!).
Conversietalen gasdraad in milimeters
Gasdraad (BSP) | Diameter draad (buitenzijde in mm) | ||||||||
1/8 | 9,73 | ||||||||
1/4 | 13,16 | ||||||||
3/8 | 16,66 | ||||||||
1/2 | 20,96 | ||||||||
|
|