Veuve Fourny et Fils

In het dorp Vertus, onderdeel van de regio Côte des Blancs, woont Monique Fourny vlakbij haar champagnedomein. Ze is van Belgische afkomst en huwde een Fransman die een champagnedomein bezat maar vroegtijdig overleed. Haar ouders heetten Van Landeghem en waren landbouwers uit Kortrijk. Op zoek naar werk weken ze uit naar het noorden van Frankrijk, waar ze een boerderij konden kopen. Daar werd Monique geboren. In een familie met negen kinderen werkte
ze veel op de boerderij. Haar ouders praatten Vlaams onder elkaar, maar Frans met hun kinderen. Een jongeman, Fourny genaamd, die op de gronden van haar ouders kwam jagen, werd haar echtgenoot. Hij was de zoon van champagneboeren en creëerde zijn eigen merk Veuve Fourny (omdat zijn moeder weduwe was geworden). Toen hij zelf overleed in 1980, zag Monique Fourny zich verplicht de leiding van het bedrijf over te nemen. Haar twee zonen waren toen nog tieners en zaten in Engeland op kostschool. 

Zij kregen van hun moeder een niet eenvoudige keuze: “Jullie komen terug naar Vertus om in de zaak te werken of het champagnedomein wordt verkocht!”. Charles en Emmanuelle kozen voor het ondernemerschap binnen het familiebedrijf. Ze waren destijds één van de jongste wijnboeren binnen de champagne. De rollen zijn als volgt verdeeld; Emmanuelle, de oenoloog, en Charles, verantwoordelijk voor de verkoop. Alle druiven zijn hier ‘Premier Cru’, afkomstig uit Vertus. Uitsluitend de 1e persing wordt gebruikt. En de aandacht voor kwaliteit is bijna maniakaal te noemen. Opvallend kenmerk is ook, van basis- tot  topcuvée, de discrete 'dosage' (de aanzoeting vóór het kurken). De champagnes van Veuve Fourny worden gekenmerkt door een grote zuiverheid,  strakheid, structuur en fraîcheur. Het bedrijf is vooral trots op één wijngaard: de met oude wijnstokken beplantte Clos Faubourg de Notre-Dame, die sinds 1930 in familiebezit is. Van de opbrengst van deze wijngaard in het hart van Vertus, in de kalkrijke Côte des Blancs, wordt een mono-cru gemaakt: een
champagne van druiven uit een enkele wijngaard. De Côte des Blancs is een heuvelrug in de zuidelijk champagne bestaande uit krijt en kalksteen. Deze
steekt ongeveer 250 meter boven het omliggende land uit. De Côte des Blancs is ongeveer 20 kilometer lang en omvat 3.313 hectare aan wijnbouw.  Daarvan is 90% met chardonnay beplant. De chardonnay geeft de champagnes elegantie, lichtvoetigheid en verfijning. De champagnes van Veuve Fourny & Fils zijn typisch voor de Côte des Blancs. De daarop geplantte druivenstokken van de rassen chardonnay en pinot noir, zijn gemiddeld veertig jaar oud. Van de  opbrengst worden dertig verschillende wijnen gemaakt (elke wijngaard wordt apart opgevoed en bewaard in haar eigen cuve) en worden daarna geassembleerd tot negen champagnes.

© 2014 - 2023 D.R. Trading B.V. Webshop | sitemap | rss